Seznam blogů

pátek 16. srpna 2019

Haluzická tiesňava | Turistika Haluzice | KamNaVylet.sk

Haluzická tiesňava | Turistika Haluzice | KamNaVylet.sk: Haluzická tiesňava nie je typickou tiesňavou, kde nájdete zástupy nadšených turistov. Táto tajuplná tiesňava je na menej známa, ale napriek tomu ukrýva neskutočné prírodn...





Haluzická tiesňava nie je typickou tiesňavou, kde nájdete zástupy nadšených turistov. Táto tajuplná tiesňava je na menej známa, ale napriek tomu ukrýva neskutočné prírodné bohatstvo.
Niektorí ju budú poznať aj pod názvami Prierva alebo Haluzický výmoľ. Je to prírodná pamiatka neďaleko obce Haluzice. Vznikla erozívnou činnosťou Haluzického potoka.
Keď sem zavítate v lete, budete mať pocit akoby ste sa lúsknutím prsta ocitli uprostred dažďového pralesa. Tiesňava je popretkávaná bujnou zeleňou, neustále sa rozširuje a prehlbuje.
Kaňon má dnes dĺžku 1 km, hĺbku 50 m a šírku 200 m. Na prvý pohľad pôsobí neškodne, ale v skutočnosti je Haluzická tiesňava ukážkovou ilustráciou riečneho pirátstva. V horizonte niekoľkých storočí dozadu bol výmoľ ešte pomerne krátky. Eróziou sa rýchlo prehlboval a predlžoval smerom dozadu.
Ak hľadáte lokalitu, ktorá je nesmierne harmonická, má čarovnú a relaxačnú atmosféru, verte, že Haluzická tiesňava je tým správnym miestom.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Tip, leštěná vápenná omítka

Shiny Lime Plaster Sealed with Olive Oil Soap Toto je návod, jak se má leštěná vápenná omítka utěsněná mýdlem zaměnit za Tadelakt (mnoho ste...